Att arbeta på VH

Jag är ganska ny på VH assistans och detta blir mitt första blogginlägg. Jag arbetar med ekonomi och främst med löneberedning.

Att ha VH assistans som arbetsgivare känns givande och samtidigt väldigt kul. Jag får lära mig om lagar och regler kring personlig assistans. Genom att hantera assistenternas löner och rapportering till kommuner och försäkringskassan, får jag en liten inblick i hur vardagen kan se ut för en assistansberättigad.

Jag har i min vardag blivit mer observant vad gäller anpassning för funktionshindrade på de platser där jag vanligtvis rör mig. När jag ser en hiss med klisterlappen ”felanmäld” i Stockholms tunnelbanesystem blir jag, nu mer än förr, inte bara upprörd utan även eftertänksam. Jag tänker på hur någon som har ett funktionshinder och är i behov av att använda hiss ska komma fram till sitt möte i tid när den enda hissen på stationen inte fungerar. Jag funderar även på föreslagna besparingar vad gäller assistansersättning och hur mycket det kan komma att påverka individen, som är helt utlämnad, i enskilda politiker och konjunkturens våld.

Dessa funderingar förstärker ytterligare de positiva känslorna av att ha VH assistans som arbetsgivare. En arbetsgivare som strävar efter att göra det bättre för assistansberättigade inte bara genom att erbjuda personlig assistans av högsta kvalitet utan även genom att exempelvis erbjuda möjligheten till semesterresor där någon redan har tänkt på alla individens behov eller sommarkollo för familjer där de får möjlighet att träffa andra i likanande situation.

Jag hoppas att jag genom mitt arbete ska bidra till att göra vardagen än mer smidig för VH assistans kunder och personliga assistenter.

Tyvärr en alt för vanlig syn i Stockholms lokaltrafik
Tyvärr en alt för vanlig syn i Stockholms lokaltrafik

Allt gott,

Yvette – Regionekomom på VH assistans