Vårens viktigaste utbildningar går snart av stapeln…

Varje termin arrangerar vi på VH assistans bland annat obligatoriska utbildningar i brand, HLR och såklart assistentutbildningar i två steg. Utbildningarna riktar sig såväl gentemot nyanställda assistenter som de assistenter som behöver uppdatera sina kunskaper om såväl vad som är viktigt att tänka på vid en brand, undvika att dessa uppstår, samt att sätta igång HLR vid en akut situation. Utbildningarna i brand och HLR innehåller såväl teoretiska som praktiska moment som en instruktör går igenom med samtliga deltagare innan var och en får prova på övningarna praktiskt. Som anställd hos VH assistans behöver man genomgå brandutbildning respektive HLR-utbildning var tredje år, detta gäller såväl assistenter som tjänstemän.

På VH assistans tummar vi aldrig på säkerheten varken för våra anställda eller för våra kunder och även om inte en akut situation skulle uppstå just på den egna arbetsplatsen så är det av stor vikt att ha kunskap om hur man ska agera för att rädda liv och undvika att bränder uppstår framförallt. Utbildningsdagarna brukar inte enbart ge många nya insikter om hur en brand kan uppstå exempelvis eller hur viktigt det är att släcka med rätt slags brandsläckare beroende på vad som brinner. Många assistenter har även berättat för mig att de fått ett helt annat perspektiv på att arbeta förebyggande för att undvika bränder såväl i hemmet som på den egna arbetsplatsen, samt att de känt en stor trygghet i att veta att de kan agera på rätt sätt om en kollega eller kunden de arbetar med snabbt skulle insjunkna och vara i behov av HLR. Flertalet assistenter har också berättat att de uppskattat utbildningsdagarna som bidrar till gemenskap och teambuilding i arbetsgrupperna, och att det är värdefullt att få dela och lyssna till varandras erfarenheter och funderingar kring att arbeta förebyggande och systematiskt med såväl HLR-insatser som insatser för att undvika en brand eller i värsta fall då en brand uppstår.

Jag vill även passa på att lyfta fram våra assistentutbildningar som ges i två steg och som genomförs en gång per termin på respektive regionkontor. Under våra assistentutbildningar inriktar vi oss bland annat på LSS-lagstiftningen, arbetsmiljöaspekter, etiska diskussionsfrågor, samt att man får lära känna VH assistans såväl som arbetsgivare och organisation. Vi går även igenom viktiga delar av arbetstidslagen samt vilka rutiner som gäller vid sjukanmälan, semesterperioder och vad arbetsbeskrivningen som personlig assistent egentligen innehåller och står för. Allt detta ligger till grund för att man som assistent så snabbt som möjligt ska komma in i sitt arbete och känna sig så trygg som möjligt i sin yrkesroll. På Vhevent.se anmäler man som assistent sig varje termin till ovanstående utbildningar samt såklart till alla spännande event som vi arrangerar terminsvis. Till våra event kan även anhöriga anmäla sig så håll utkik under din respektive region på vad som händer under terminen samt glöm såklart inte att anmäla er till vårens kanske (livs)viktigaste utbildningar i HLR och brand men även till våra assistentutbildningar.

Eld som släcks.
Från förra årets brandutbildning.

Hoppas att vi ses under något av vårens utbildningstillfällen.

Allt gott!

Helena, Verksamhetsledare ,VH assistans Stockholm