Dom i Förvaltningsrätten Stockholm målnr 27169-18, bifall gällande person krets tillhörighet enligt LSS.

 

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd avslog ansökan om fortsatt utökad personlig assistans för klagande, då man ansåg att hon inte tillhörde personkretsen enligt LSS.
Man anser att klagandes funktionshinder är stort och varaktigt. Men att den inte medför svårigheter och är av den omfattning att klagande ska tillhöra personkretsen.

 

Det här är nog en av de konstigaste anledningar som jag hört, man medger att funktionshindret är stort och varaktigt men sedan så tycker man inte att hon tillhör personkretsen.

 

Vidare yrkar klagande på en rad felaktigheter i nämndens bedömning. Så som att hon kan inta måltider själv bl.a. Vidare kan hon inte göra några förflyttningar på egen hand, detta har inte nämnden heller tagit hänsyn till. Det här är bara några av alla felaktigheter i nämndens bedömning.

 

Trots allt detta så yrkar nämnden på att vid en eventuellt bifall till överklagan att domen verkställs först då den vunnit laga kraft. Eftersom man anser att inget nytt har tillkommit till ärendet i form av läkarintyg och ADLintyg.

 

Förvaltningsrätten anser dock att klagandes behov av hjälp och stöd är stort och varaktigt. Vilket gör att hon tillhör personkretsen.

 

Vill ni läsa Domen i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

 

Stockholm FR 27169-18 Dom 2019-05-17

 

Behöver ni hjälp att ansöka om assistans, eller att överklaga ett beslut. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare