Brandutbildning!

Hej!

Igår var vi på brandutbildning! Vi hade tur med vädret då det var strålande sol och över 20 grader varmt. Dagen började med att vi åkte tillsammans till brandutbildningen som ligger utanför Farsta. Den första delen av utbildningsdagen var teori. Vi fick lära oss bland annat om hur snabbt en eld kan sprida sig, vad som är de vanligaste orsakerna till att en brand uppstår samt hur viktigt det är med att ha ett fungerande brandlarm. Väldigt lärorik och intressant!

På eftermiddagen var den praktiska delen. Alla deltagare fick byta om till mer brandsäkra kläder och därefter var det dags att pröva på hur det är att använda en brandsläckare.

 

Vi fick se vad som händer om man häller vatten i en kastrull där matlagningsolja brinner, att elden spred sig och blev värre var en ny lärdom för mig. Så om matlagningsolja brinner ska man INTE hälla på vatten, istället ska man sätta på locket alternativt hälla på mer olja för att dämpa temperaturen och därmed eldspridningen.

 

Ett annat moment vi prövade var att använda brandfilt på en människa (alltså ingen riktig, en docka) som brinner. Det läskigaste men väldigt lärorika vi fick pröva var att sitta i en korridor där det blev rökspridning efter en brand. Vi fick se hur röken sjönk allt längre ner till marken och därefter krypa ut.

Dagen var mycket lärorik och rolig, som avslutning fick vi alla ett diplom och fika. Bra avslut på en rolig dag!

Glöm inte att brandutbildningen är livsviktig och räddar liv, samt är obligatorisk för alla våra assistenter att gå. Var tredje år ska utbildningen uppdateras.

/Anna, verksamhetsledare