Dom i Kammarrätten målnr 4280-11, bifall gällande fel i bevisvärderingen

 

Klagande yrkar på att Kammarrätten ska bifalla hans överklagan, med motiveringen att hans dagliga grundläggande behov är av integritetskränkande karaktär. Samt att rätten preciserar vilken kvantitativ omfattning av behoven som ger rätt till assistans, och vilka av de behov som räknas som känsliga för den personliga integriteten. Vidare menar han att Förvaltningsrättens Dom strider mot samtliga ingivna intyg. Där man helt har bortsett från bevisvärderingen.

Klagande lägger fram ytterligare bevisning för att stärka sin sak i målet. Genom ett flertal intyg och journalhandlingar. Skärholmens Stadsdelsnämnd fortsätter att bestrider bifall till överklagan.

 

Kammarrätten menar att det står utan tvivel att klagande tillhör personkrets 1. För att har rätt till personlig assistans, ska det enligt lagen handla om behov av mycket privat och känslig natur, samt gälla situationer som är komplicerade och mycket krävande. Då Kammarrätten finner att det stöd som klagande är i behov av är till största delen privat och av mycket integritetskänslig karaktär. Så bifaller man överklagan och hänvisar målet tillbaka till Skärholmens Stadsdelsnämnd att utreda omfattningen av behovet.

Att Förvaltningsrätten har gjort ett så stort förbiseende i detta fall, tycker jag är oroande. Att man från myndigheters sida struntat i intyg är allvarligt. Men när domstolarna börjar göra samma sak, så kan man undra var rättssäkerheten är för personer med funktionshinder.

Vill ni läsa Domen i sin helhet så finns den i en länk här nedan

Stockholm KR 4280-11 Dom 2012-05-25

Behöver ni hjälp att överklaga ett beslut? Eller kanske ansöka om assistans? Tveka inte att kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas //sekreterare