God Jul!

Hej!

Hoppas att ni har en fin vecka såhär inför den stundande julen, jag kan tänka mig att de flesta har fullt upp med julstök och förberedelser.

Själv oroar jag mig mest för vädret som kan ställa till det för oss som ska resa under julhelgen.

Men jag kan inte annat än att säga att det är otroligt vackert ute nu, körde tur och retur Jönköping igår och det var ett vackert vinterlandskap vi fick njuta av under den bilfärden.

Men för att återgå till ämnet jag tog upp i måndagens blogg så kan jag berätta att äntligen så kom socialstyrelsens ansökningsblankett, vilket var väldigt skönt. Nu vet vi vilka krav som ställs på verksamheten och vad de vill att vi ska redogöra för. Jag blev ganska lättad faktiskt, tycker att det var frågor som var relevanta och ganska självklara att kunna besvara när man driver en verksamhet inom personlig assistans.

Vi ska kunna redogöra för hur vi arbetar för att leva upp till lagstiftningen, inga konstigheter, redogöra att vi besitter rätt kompetens och att värnar om vår personal, ja, ungefär det, kortfattat.

När väl ansökan är inlämnad och godkänd och vi har en verksamhet som lever upp till detta så kommer inte heller tillsynen att vara något problem.

Tillsynen ser jag som nödvändig för att kunna kontrollera all assistansverksamheten i Sverige men också för att kunna sätta igång olika former av kvalitetsarbete inom assistansen.

Jag menar att det alltid finns en risk att man gör minsta möjliga, finns inte kraven så tänker inte alla på att själva utveckla och internt arbeta med kvalitetsfrågor utan det mesta rullar på, vilket innebär att människor kan hamna i otroligt utsatta situationer och inte alls få den assistans som lagstiftningen kom till för och ska värna om.

Ska en lagstiftning följas så måste det alltid finnas kontrollfunktion och uppföljning av denna för att den ska följas fullt ut, så har vi det när det kommer till all annan lagstiftning i Sverige och så kommer det nu också att bli när det gäller den personliga assistansen.

Det här är frågor som jag tycker är väldigt intressanta, vilket kanske är tur när man arbetar i ett assistansföretag med kvalitetsfrågor!

Jag har många gånger förundrats över just det faktum att det inte har funnits större kontroll externt eller bättre verktyg för intern kontroll.

Det är en komplex bransch, det tror jag att alla nästan kan förstå, komplexiteten ligger i att det är en arbetsplats i någons hem, det faktum att alla arbetsplatser är utspridda, det finns en hel radda med lagstiftningar att följa som inte alltid går ihop, det är många människors viljor som ska lyssnas in och det gäller att myndigheter och övriga samarbetar mot samma mål, ja det finns mycket som ska fungera för att den enskilda ska få en bra assistans.

Just därför är det viktigt att det finns en extern kontrollfunktion som kan se till allt allting fungerar och riktlinjer för vad man ska leva upp till för att vara kompetenta nog för att bedriva verksamhet inom personlig assistans. Men denna kontroll måste utformas och genomföras av människor som kan och förstår branschen, så att vi kan mötas och tala samma språk, det är väldigt viktigt.

Så slutligen som ni nog förstår så blir det nu två tunga dagar framför datorn innan det är dags att fira jul.

Slutligen vill jag passa på att önska er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år så hörs vi igen 2011!

Hälsningar Linnéa Lilja