Nya förändringar i assistansvärlden

bloggvinter

Hej på er!

Då var det min tur att få blogga igen, var längesedan sist, men det är fler än jag som ska få sin röst hörd genom detta forum!

Det är mycket som händer nu, och då tänker jag inte på jul och nyårsplanering med allt vad det innebär utan snarare de stora förändringarna som vi står inför i assistansvärlden.

Från årsskiftet så kommer socialstyrelsen ta över all tillsyn av den personliga assistansen och det kommer också att krävas tillstånd för att som assistansanordnare få fortsätta bedriva personlig assistans.

Det är ett stort och inte helt enkelt arbete det här för socialstyrelsen och inte minst för alla assistansföretag som ska ansöka om tillståndet och kan komma att behöva göra en hel del förändringar i sin verksamhet.

Vi vet inte ännu exakt vad som kommer att krävas av oss då själva ansökningsformuläret inte kommit ut ännu (jag väntar med spänning), men det bör komma vilken dag som helst.

Men i proppen inför denna förändring så står det ganska tydligt att fokus kommer att ligga på kvalitet och kompetens, vilket det också ska göra, enligt mig.

Den personliga assistansen är den ända verksamheten inom socialt arbete som inte varit granskad av socialstyrelsen till nu och har därför också sluppit undan en del krav som borde ha ställts så som på kvalitet av utformningen, dokumentation och krav på rutiner, utbildning och en mängd andra saker.

Jag tycker att det här är bra, mycket bra, vi behöver öka kvaliteten på all personlig assistans och arbeta efter mycket striktare former än vad man behövt göra tidigare. Personlig assistans ska bedrivas av personer som är kompetenta inom området och arbetar för att det finns ett genuint intresse för frågorna och en vilja att göra det riktigt bra och skapa någonting bättre. Det här innebär självklart en förhöjd kvalitet för kunden på sin personliga assistans och en bättre arbetsplats för de personliga assistenterna.

Men icke att förglömma, det här är nytt, det kommer att ta tid och det kommer att vara besvärligt för en del företag, främst dem som inte idag har arbetat så mycket med kvalitetsledningssystem och utbildning och inte heller sitter på resurser internt, men vi får helt enkelt vänta och se vad som kommer att hända men en sak är säker… fortsättning följer…

Önskar er alla en härlig måndag i vårt vackra vinter Sverige!

Linnéa Lilja