VH assistans utbildar hjärnstarka assistenter

VH assistans satsar mycket på utbildning och friskvård för våra assistenter, och när region norr höll assistentutbildning denna vecka, så ingick så väl arbetsmiljö som lagstiftning varvat med praktiska övningar som benböj och en föreläsning om träningens positiva inverkan på våra hjärnor.

Det viktigaste du kan göra för din hjärna är att röra på dig, säger överläkare Anders Hansen överläkare som skrivit den populära boken Hjärnstark.

Regelbunden motion och träning stärker hjärnan och ger positiva effekter som att minska stress, öka vår inlärning, förbättra minnet och öka vår kreativitet samt att träning otroligt nog bromsar våra hjärnors åldrande.

Ett konkret tips är att konditionsträning som löpning och cykling på en lagom ansträngningsnivå ger de bästa effekterna.

Förbättrad koncentration, stress och psykiskt välmående får man på längre sikt, dvs när träningen varit kontinuerlig under en längre tid.

Det är bättre att springa än att promenera, man ska träna på morgonen för ökad koncentration under hela dagen, vilket en av assistenterna på utbildningen kunde ge flera bra exempel på.

Det allra bästa för hjärnan är att springa minst tre ggr i veckan, 45 minuter åt gången och att få upp pulsen rejält. Men som doktor Hansen säger:

Det viktigaste är att hjärnan räknar varje steg, så fem minuter är bättre än inget alls!

/Agnetha Wiklund-Helén, VD VHassistansgruppen