Barnkonventionen som svensk lag

Att alla barn ska ha rättigheter och kunna påverka frågor som rör dem kan kännas som en självklarhet, men det är långt ifrån verkligheten.
Även om Sverige sedan  1990 har utgått från Barnkonventionen när det kommer till frågor som rör barn, så fungerar det inte alltid i praktiken.

Tillskilland från Norge så har Sverige inte Barnkonventionen som lag, vilket gör arbetet kring barns rättigheter mindre kraftfullt. Ett glädjande besked är dock att den sittande regeringen har meddelat att Barnkonventionen ska bli lag i Sverige och det pågår för nuvarande en utredning inför processen.

Enligt FN:s konvention om barns rättigheter så diskrimineras ofta barn med funktionsnedsättning, där de grundläggande rättigheterna förbises många gånger och det måste vi självklart ändra på! Barnkonventionen ska verkställa som ett medel för att främja alla barns rättigheter och förebygga diskriminering.

Vi håller därför tummarna för att Barnkonventionen blir lag i Sverige och att alla barn, med alla olika livsförhållanden, ska ha samma förutsättningar och rättigheter i samhället!

Bilden är hämtad från Pexels

 

Läs gärna mer på FN:s konvention om barns rättigheter och Rädda Barnens arbete för barnkonventionen som svensk lag

 

/Hana, Verksamhetsledare, VH Assistans