Barcelona!

Förväntningarna var höga inför tjänstemannadagarna i Barcelona. Vi hade ett intensivt program under dagen med utbildning som bland annat hade temat kommunikation.

Dagarna började klockan sju med frukost på hotellet varpå vi samlades klockan åtta för kick-off. Utbildningen avslutades vanligtvis omkring klockan fyra på eftermiddagen och det fungerade som startskott för kvällssamvaro. Fina och spännande middagar avslutade kvällen på ett stämningsfullt vis.

barcelona_1Utbildningen börjar!

Med en resdag på söndag och en på onsdag så kan man återigen konstatera att utbildningsdagar är givande på flera nivåer och minst sagt intensiva. Utbildningsdagar tillsammans är givetvis ett ypperligt tillfälle för oss tjänstemän att få gemensam fortbildning, men utbildningsdagarna finns först och främst till för att vi ska sammanstråla och lära känna varandra bättre som ett team.

Min upplevelse av vår tid i Barcelona var minst sagt positiv.

Det jag tänkte på efter resan var: Hur upplevs jag då jag kommunicerar med andra i organisationen? Hur upplever vi alltså varandra då vi samtalar i telefon, skickar e-post eller håller ett möte. Det är sådana frågor alla vi som var med kommer att tänka på och reflektera över i vår arbetsvardag.

barcelona_2Hur kommunicerar jag med en människa jag inte ser, hör och står med ryggen vänd mot mig?

Temat var alltså kommunikation. Att förstå sina kollegers e-postmeddelanden rätt är en konst, oftast går budskapet bäst hem om man känner varandra och kan läsa av kommunikationen rätt.

Speciellt då man inte hinner tänka igenom precis varenda mening kan det bli svårt att förstå exakt vad som åsyftas. Alla har också olika preferenser när det gäller kommunikationsstil: jag tycker till exempel om att få huvudsaken presenterad direkt, medan någon annan kan känna att poängen är artighetsfraser och förkortningar per e-post.

Sammanfattningsvis kan man säga att kommunikation, och därmed samarbete, fungerar bäst då kroppsspråk, gemensam ton och ögonkontakt upprättas. Man kommunicerar ju inte ensam!

Stort tack till alla som gjorde VH-assistans Barcelonaresa till en oförglömlig och lärorik upplevelse!

Daniel Hilli

Ekonomichef

VH Assistans AB