Den sommartid nu kommer

Det stora samtalsämnet i arbetsplatsernas fikarum runt om i Sverige just nu är garanterat den efterlängtade SEMESTERN. Vem går på semester denna vecka? Vad har ni för semesterplaner? Hur ser senaste flerdygnsprognosen ut? Hela Sverige laddar för sommar och sol.  Visst är det helt underbart att sommaren är här!

Jag heter Maria och jobbar som jurist här på VH assistans. Tyvärr ser jag i mitt dagliga arbete att det även finns en baksida i samband med denna evigt efterlängtade årstid. De finns de som hamnar i kläm på grund av att myndigheterna i princip stänger vid midsommar med en inofficiell hänvisning -Återkom i slutet av augusti. Myndigheterna har naturligtvis inte rätt att lägga ner verksamheten under sommaren men i praktiken är det ändå så det fungerar, minsta möjliga personalstyrka så pass att man ändå ska kunna säga att verksamheten är igång och att man har personal på plats. Att försöka boka in ett möte är dock stört omöjligt har jag fått erfara.  När jag häromdagen talade med en enhetschef i en mellansvensk kommun fick jag höra att om ansökan hade kommit in för en månad sedan kanske de hade kunnat boka in ett möte men nu får vi vänta till efter semestern, någon gång i augusti. För en månad sedan låg personen i fråga på intensiven och det var inte fråga om att ansöka om personlig assistans. Nu behöver han dock det, inte i augusti, utan omgående. Det är ju så med livet, hälsotillstånd och personers hjälpbehov inrättar sig inte efter semsterperioder. Ett behov av personlig assistans kan vara exakt lika akut i juli som i september.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *