Kommunicera med hjälp av Japanska

Hej!

Denna vecka är det min tur att blogga. Jag heter Didrik och jobbar på kommunikationsavdelningen här på VH assistans.

När jag skriver att jag jobbar på kommunikationsavdelningen så kommer jag helt osökt in på detta med kommunikation och vikten av en god sådan. För att jag och någon annan skall kunna förstå varandra, måste vi ha ett gemensamt språk, det vill säga en kommunikationsmetod som vi båda behärskar och förstår. Symboler och bilder är ett sådant språk.

Jag tycker detfinitivt det kan finnas en mening i att gå till ett mer symbolinriktat publikt rum då bilder kan vara en bro mellan den som kan kommunicera och den som inte kan det. Kommunikationshjälpmedel idag baseras ofta på symboler och bilder just därför att de täcker hålen som kan uppstå när möjligheten till tal eller skrift inte finns.

tokyosubway2_92622147

Mitt favoritexempel på hur lätt det kan vara att anpassa samhället är japans tunnelbana som på ett lustigt och effektivt sätt kommunicerar kort med skrift på både japanska och engelska, samt en bild som enkelt förklarar meddelandet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *