Dags att slå ihop Olympiska spelen och Paralympics!

Idag startar Paralympics i Rio. Detta sker i kölvattnet av de Olympiska spelen, OS. Nu kan man ställa sig frågan varför de Olympiska spelen och Paralympics är två olika evenemang? Olympiska spelen och Paralympics är idrottsfester som ska förena och föra samman världens länder och kulturer. Men varför exkluderas då Paralympics ur de Olympiska spelen?

Paralympics får heller inte lika stor uppmärksamhet som OS, som får en egen tidning, syns frekvent på löpsedlar och sänds 2000 timmar i tolv svenska kanaler. Paralympics får i jämförelse bara 250 timmar sändningstid på TV. Trots detta så omskrivs Paralympics 2016 i media som det största Paralympics någonsin. Hela 170 nationer deltar och konkurrensen är stentuff.

Visa världen att alla är lika mycket värda

Tiden borde vara mogen för att slå ihop dessa två evenemang. Det skulle kunna tillföra mycket positivt. Exempelvis skulle klyftan mellan personer med funktionshinder och de utan kunna minska, genom att visa världen att alla är lika mycket värda oavsett funktionsförmåga. Paralympics är ett fantastiskt tillfälle att öka kunskapen om personer med funktionshinder och det skulle kunna minska funkofobin som råder i samhället. Men det det vore ännu bättre om det inte skedde som ett exkluderande sportevenemang.

Om 4 år skulle det vara spännande att få se OS och Paralympics som en enda stor idrottsfest!

Lise Henningsson/Kommunikatör