Nedräkningen har börjat till de Paralympiska spelen i Rio

Den 7:e september startar de Paralympiska spelen i Rio de Janeiro, spelen kommer pågå till den 18 :e september. De Paralympiska spelen har varit mycket populära och framgångsrika. Nu siktar Rio på att arrangera största och bästa Paralympics någonsin – och inspirera människor runt hela jorden. Ca 4350 paralympier från över 160 länder kommer att tävla om 526 medaljer i Rio 2016 i totalt 22 idrotter. Rio 2016 siktar på fler kvinnliga deltagare än någonsin tidigare och ungefär 1650 tävlande beräknas vara kvinnor.

Det går tydligt att se att medelåldern i Paralympics, av flera anledningar, är högre än i OS. Många handikappidrottsmän inleder sina karriärer sent. Vägen in i idrotten är ofta snårigare och mindre förutsägbar för en person med funktionsnedsättning. Men det är möjligt att Sverige går mot strömmen i detta mästerskap.

VH assistans önskar och hoppas att det ska bli lättare för funktionshindrade barn och ungdomar att delta i idrottsaktiviteter. Det behövs bättre tillgänglighet och bättre förutsättningar. Alla måste få chansen att prova på olika sporter. Vi hoppas att de Paralympiska spelen kommer att ha en bidragande betydelse till att fler funktionshindrade ska få möjlighet att delta i idrott. Låt världen inspireras!

Lise Henningsson/Kommunikatör