Barnombudsmannens rapport 2016 heter Respekt. Det är ingen slump för den handlar om barn med funktionshinder och att dessa barn naturligtvis ska ha samma respekt för sina mänskliga rättigheter som alla andra barn.
Nästan 300 000 barn i Sverige har en funktionsnedsättning. En funktionsnedsättning kan vara att inte kunna se, höra eller gå. Eller så kan man ha svårt att läsa, koncentrera sig och lära sig saker.
Sverige har lovat att följa barnkonventionen. Där står det skrivet vilka rättigheter barn har. Till exempel står det att:
- alla barn är lika mycket värda och ingen ska bli sämre behandlad
- barns bästa ska komma först när vuxna bestämmer saker om barn
- alla barn har rätt till bra liv och att vara trygga
- alla barn har rätt att säga vad de tycker och att bli lyssnade på.
Men hur väl följs barnkonventionen egentligen? I dagarna har Sveriges elever återvänt till skolan efter ett långt sommarlov. Skolan ska se till så att alla barn med funktionsnedsättningar får en bra skoltid, utan problem med tillgängligheten. Men så ser det inte alltid ut. I media kan man läsa om olika fall där barn inte har en skolmiljö som är tillgänglig för dem.
Det är trist att läsa och alla borde ha rätt att utan problem kunna ta sig in i sin skola och studera. VH assistans menar att vi alla har ett ansvar att göra samhället till en mer öppen och tillgänglig plats för alla, eftersom alla människor har lika värde. Barnombudsmannen menar att det krävs genomgripande förändringar i attityder, kunskap och lagstiftning om barnkonventionen ska förverkligas för barn med funktionsnedsättning. I grunden handlar det om att barn med funktionsnedsättning har samma rätt till en egen identitet, till utveckling och till skydd som alla andra barn.
Lise Henningsson/Kommunikatör