En liten gubbe med stor betydelse

Häromkvällen satt jag tillsammans med min flickvän och kollade på TV. Mitt i programmet utbrister hon ”Han huvudkaraktären är så gullig! Han är en sån nörd, precis som du!”. Jag får ta det som en komplimang.

Som den nörd jag är, så höll jag mig något ajour om Nurembergs leksaksmässa som var för några veckor sedan, bland alla lanseringar dök den här krabaten upp:
zciisbmxl9tesvvy37e7

Både Lego och Playmobil har nu lanserat figurer som sitter i rullstol. Mycket tack vare ett brittiskt initiativ som heter Toy Like Me som arbetar för att fler leksakstillverkare skall inkludera ett större mångfald i sina kollektioner.

qqal6uw8tbkeolbhqmsi

VH assistans har länge jobbat med aktiviteter resor och kollon där barn med funktionshinder, deras syskon och kompisar skall kunna leka på samma villkor. I samma anda gör Lego det på rätt sätt. Byggsatsen med rullstolen, som kommer släppas i juli i år, är inte bara någon specialutgåva med en ensam rullstols-byggsats, utan den är inkluderad med flera andra figurer. Att inkludera olika funktionshinder i leksaker skapar en möjlighet för barn att genom leken lära sig om mångfald. En enda liten inkluderad legofigur hjälper mot fördomen om att personer med funktionshinder inte får plats i den byggsats som är samhället.

/Didrik, kommunikatör VH assistans