Hej på er!

Här i väst har det börjat blåsa kalla vindar och solen känns som en främling. Men vi laddar för fullt inför Lisebergs nysatsning på halloween, hela parken görs om till en spökfylld plats med massa hemsökta hus och läskiga karuseller. 
Hösten för med sig mer än bara spöken. Du som har din assistans via oss på VH Assistans har kanske haft din närmaste tjänsteman hemma hos dig på besök för att uppdatera din genomförandeplan och riskbedömningschecklista. Vad är då detta vi håller på med?

Planering

De bärande intentionerna i LSS har utvecklats mot att allt tydligare stärka inflytandet för brukaren. Utöver inflytandet lyser delaktighet, självständighet och kontinuitet som ledstjärnor när det beskrivs hur stöd och omsorg ska utföras. Delaktighet och inflytande är två viktiga begrepp i genomförandeplaner och dokumentation. Att som kund få vara med och göra sin genomförandeplan och, i den mån man har förmåga, påverka vad som skrivs i den, ska vara utgångspunkten för allt arbete inom LSS området. Där börjar självständighet i praktiken. I genomförandeplanen ska det sättas upp mål som berättar vad insatsen ska leda till och handla om. Det handlar om mål i dubbel bemärkelse:

• Mål för att säkerställa att insatsen utförs i linje med beslutet om insats. 
• Mål för att upprätthålla/utveckla kundens funktion, delaktighet och självständighet.

Även i dokumentationen kommer kontinuitet och tryggheten med stödet till uttryck: Känner personalen till kundens genomförande-plan, mål och rutiner? Antecknas viktig information så att personal runt kunden känner till vad som är aktuellt, vad kunden vill och behöver? 
Genomförandeplanen ska tala om vilken insats det rör sig om och vad den ska syfta till. Den ska tydliggöra vad som ska erbjudas, hur det ska göras och när. Den ska vidare hållas aktuell och fungera som en instruktion till personal om hur de ska arbeta med/stödja kunden. Genomförandeplanen syftar till att säkerställa kundens inflytande och ska uppföras i form av en överenskommelse inom ramen för det beslut om insats kunden har.

United hands isolated on white background

Jag skulle vilja uttrycka mig precis som en sångare i en välkänd låt och säga att ”allt vi gör, det gör vi för er” för så är det verkligen. Alla dokument, alla hembesök, alla checklistor fyller en funktion. De finns där för att skapa en säkrare assistans för dig som kund och en säkrare arbetsplats för assistenterna. Det är en ”win win situation” helt enkelt, trygghet och säkerhet för alla.

Josefine