Aktiv fritid

Att ha en aktiv fritid är för många helt självklart. Det finns nästan ett obegränsat utbud av fritidsaktiviteter som vi kan utöva. Fritid som är viktig för att vi ska må bra och ha en god hälsa. Brist på upplevd fritid kan orsaka symptom av stress och trötthet, vilket fått till följd att från år 2004 förekommer friskvård som av läkare förskriven åtgärd, till ex. fysisk aktivitet på recept. I föreläsningar och litteratur om stressrelaterade sjukdomar rekommenderas att ”riktig” fritid alltid bör förekomma och därför planeras in.

Men för oss som har ett funktionshinder är det inte lika självklart med en aktiv fritid. Det finns inte ett obegränsat utbud. Under mina bloggdagar kommer jag skriva om just fritidsaktiviteter för funktionshindrade. ”Det rör sig inte om personer med särskilda behov utan människor med alldeles vanliga behov”

Gå gärna in och läs under denna länk:

Ojämlikhet i levnadsvillkor

Idag kommer det handla om förflyttningshjälpmedel som underlättar en aktiv fritid

ZoomCamp

Har permanent symmetrisk 4-hjulsdrift och är speciellt konstruerad för att framföras i terräng. Genom dess patenterade ramkonstruktion ligger alla fyra hjulen emot marken oavsett underlagets struktur. Därigenom upprätthålls fyrhjulsdriften kontinuerligt.

Zoom Uphill är enligt Transportstyrelsens regler klassad som cykel klass ll och CE märkt. Det innebär att den får framföras i 20 km/h där man allmänt får cykla med vanlig cykel. Alltså ingen åldersgräns i Sverige. Barn under 15 år ska bära hjälm. På trottoarer ska man hålla ”gångfart”, som motsvarar ca 5 km/h. Bromsar, reflexer, ringklocka samt fram och bakljus vid mörker, ska finnas på plats.

bild_segway

 

bild_segway2

 

bild_segway3

Segway, Addseat och Genny

AddSeat tar dig dit du vill

AddSeat är en svensktillverkad sits som förvandlar ett gyrostyrt tvåhjuligt fordon till ett perfekt fordon för en bredd av användare.
I originalutförande är den konstruerad för Segway och kan justeras efter många olika behov och önskemål.
En Segway utrustad med AddSeat är enkel att hantera och kan köras på många typer av underlag. En av AddSeats främsta styrkor är de stödben som gör av- och påstigningen stabil och säker. Stödbenen är kopplade till fordonets gyro som automatiskt stängs av när stöden är nedfällda. Upp- och nedfällningen sker med robust, lätthanterlig mekanik vilket ger en hållbar och pålitlig konstruktion. En annan nyckelfunktion är sitsens   glidfunktion. Med den kan du, genom att flytta tyngdpunkten framåt eller bakåt, snabbt öka momentet och på så sätt starta och stanna din Segway. Det är inte bara bekvämt, utan även viktigt för säkerheten eftersom den här typen av fordon får köras i upp till 20 kilometer i timmen.

Tillsammans med WSM Consulting Group helgjutna proffs inom produktutveckling utvecklar AddMovement en AddSeat-lösning som passar just dig. Det innebär förstås att vi även håller en hög servicenivå och gör eventuella ytterligare justeringar för att AddSeat ska fungera så smidigt som möjligt i din tillvaro. AddSeat är ett utmärkt fordon som ökar dina möjligheter att ta dig till nya platser. Ett perfekt fordon som förenklar vardag och fritid. Varje dag. Året om.

 

Genny:

Hennes Historia

En dröm tar form

Genny började som en idé hos affärsmannen Paolo Badano, som på grund av en trafikolycka levt med sin rullstol i över tjugo år. Under åren som följde efter olyckan letade Paolo efter ett sätt att förbättra sin rörlighet i vardagslivet, men utan att lyckas hitta någonting som hade det där lilla extra. Den fyrhjuliga rullstolen var inte bara opraktisk och klumpig med en diskutabel design, utan använder dessutom en fullständig föråldrad teknologi.

Det var inte förrän 2009 som han fick upp ögonen för Segway pt, ett tvåhjuligt, självbalanserande fordon. Segway pt uppfanns av Dean Kamen och tillverkas av Segway inc. Då Segway måste köras stående var Paolos idé att göra denna teknik tillgänglig även för ”det sittande folket” (en benämning Paolo ofta använder för personer med funktionsnedsättning) Genny blev resultatet, Paolos första mycket ambitiösa projekt, där han haft användarnas säkerhet i fokus. I över två år har Paolo arbetat med att ta fram den här nya tekniken, och handskats med alla de problem som dykt upp dagligen. Hans beslut att använda Segways teknik och erfarenheten från världsberömda designers inom robotteknik var det som gjorde projektet till en odiskutabel framgång och han lyckades ta fram världens första tvåhjuliga självbalanserande rullstol.Drömmen Genny har idag blivit verklighet, tack vare det officiella partnerskapet med Segway inc. Med sin spjutspetsteknologi spränger Genny alla tidigare gränser och överkommer varje tänkbart hinder.

bild_segway4

bild_segway5

bild_segway6

bild_segway7

Segway med SegSeat

bild_segway9

bild_segway10

bild_segway11

bild_segway12

Hör av er om ni vill prova någon av dessa produkter

/Mats Elfvendahl