Värdegrundsdagen i Göteborg

I år har vi på VH Assistans firat vår värdegrundsdag lite extra då våra tjänstemän har varit runt på olika typer av boenden och gett det lilla extra i vardagen till de boende där.

vardegrund11_1

I väst valde vi att fokusera på de utan hem för vi vill värna om alla människor, oavsett om man har ett funktionshinder eller inte. Räddningsmissionen i Göteborg driver ett jourboende för hemlösa. Hit kommer män och kvinnor i alla åldrar som saknar bostad, där bor man en natt i taget. Man ett eget rum med nybäddad säng där man kan låsa om sig. I kökslampans sken kan man ta sig lite kvällsmat och hitta någon att samtala med. Den som vill slappna av framför TV:n får göra det.

vardegrund10_1

Jag köpte med mig en tårta, en hallonpaj och en skolbrödslängd tillsammans med ett kort och lite blommor och åkte iväg till 35:an som hemmet heter.

vardegrund12_1

När jag kom dit så möttes jag av Siv som jobbat där under natten, hon tog med mig upp och visade mig runt. Det finns 10 rum där som är fulla varje natt. Vi ställde i ordning fikat och satte på kaffet. Jag kom lagom till frukosten så det var full rulle i köket då flera av de som sovit där över natten var hungriga.

Tillsammans lagade vi frukost och satte oss ner.

Jag fick träffa en massa spännande personer och höra flera livsöden. Det jag slog av var den varma och härliga stämning som rådde, trots att det regnade ute och de som varit där över natten visste att de denna natt inte hade någonstans att sova igen.

I och med att det är ett jourboende så tar de in olika personer varje natt, de som är mest utsatta, och det finns ingen garanti att man får stanna där två nätter i rad.

När jag tillslut sa att jag behövde gå så tackade alla oss så mycket och jag kände att jag borde gett mer. Haft mer tid att sitta där, köpt en extra bulle eller bara en extra mjölk så att den sista personen som ville ha kaffe kunde fått mjölk till.

På vägen ut sa Siv att de tar emot volontärer som kommer dit och städar, lagar mat eller bara pratar med de som bor där över natten.

Jag skrev upp mitt namn på listan.

vardegrund9_1

Glad midsommar på er, kom ihåg att ta hand om varandra.

Josefine