Att ha en aktiv fritid är för många helt självklart. Det finns nästan ett obegränsat utbud av fritidsaktiviteter som vi kan utöva. Fritid som är viktig för att vi ska må bra och ha en god hälsa. Brist på upplevd fritid kan orsaka symptom av stress och trötthet, vilket fått till följd att från år 2004 förekommer friskvård som av läkare förskriven åtgärd, till ex. fysisk aktivitet på recept. I föreläsningar och litteratur om stressrelaterade sjukdomar rekommenderas att ”riktig” fritid alltid bör förekomma och därför planeras in.

Men för oss som har ett funktionshinder är det inte lika självklart med en aktiv fritid. Det finns inte ett obegränsat utbud. Under mina bloggdagar kommer jag skriva om just fritidsaktiviteter för funktionshindrade. ”Det rör sig inte om personer med särskilda behov utan människor med alldeles vanliga behov”

Gå gärna in och läs under denna länk:

https://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/c2aaa282-a949-48dc-b617-3e254e5f7fdb/analyserar_2003_15.pdf?MOD=AJPERES

Idag kommer det handla om Handigolf.

År 1992 startade ett projekt med syfte att erbjuda funktionsnedsatta spelare en bättre möjligheter att välja golf som sin idrott för rekreation och fritidssysselsättning. Sedan 1996 är golf för funktionsnedsatta (handigolf) integrerad i Svenska Golfförbundets ordinarie verksamhet och målsättningen med projektet har på många sätt införlivats.

Golf1

Tillgängligheten på golfbanor och i klubbhus har förbättrats, även om en hel del återstår.

Handigolfen är idag indelad i två kategorier, synskadade samt fysiskt funktionsnedsättning och intellektuell/psykisk funktionsnedsättning. Vi har en riksomfattande tävlingstour samt landslag eller utvecklingslandslag inom de båda kategorierna som skapar en bra morot för de som vill satsa på sin idrott. Dessutom finns ett europeiskt tävlingsutbud såväl bredd som elit.

Golf2

Golf är en fantastisk källa för att hämta kraft, inspiration och glädje. De spelare som i dag deltar i vårt landslag är också våra största inspiratörer och ambassadörer. De kan på ett objektivt och påtagligt sätt visa hur golfen hjälpt dem tillbaka till ett friskare och bättre liv. Handigolfen och klubbarna har välkomnat dem och visat möjligheterna. Golfen, träningen och spelet, har stärkt deras ego i kampen mot att leva med och övervinna sin funktionsnedsättning. 

Golfbanan är en fantastisk arena där alla umgås på samma villkor. Alla är utövare och samtidigt betraktare. Alla är golfspelare och det enda som skiljer är handicapet, och ibland även handikappet.Golf3

Hör gärna av er om ni är intresserade av att spela

/Mats Elfvendahl